BSM klas 4+5 havo/vwo

BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) is een schoolexamenvak, dat betekent dat je hiervoor geen landelijk examen hebt. Alle cijfers behaald in de twee schooljaren vormen het eindcijfer. BSM telt mee als compensatiecijfer voor het diploma.  
   

Voor wie:

Het vak is bedoeld voor leerlingen die affiniteit hebben met sport. Het legt een goede basis voor vervolgopleidingen aan de Academie voor lichamelijke opvoeding of de studies Fysiotherapie, Bewegingswetenschappen, Sportkunde etc.  

Wat doen we:

De nadruk bij BSM ligt niet alleen op lichamelijke kwaliteiten maar ook op tactisch inzicht en sociale aspecten. Tijdens de lessen wordt naast actief meedoen ook theorie behandeld. Een EHBO-diploma maakt een onderdeel uit van het programma.  

Bij BSM maak je kennis met diverse sporten en leer je organiseren, bijvoorbeeld het jaarlijks Waterfunkamp voor klas 1 en 2. Ook leren we van alles over doping, anatomie en sporten met een handicap.  

Hoeveel tijd kost het:

1 uur theorie en 2 uur praktijk in de week. Je maakt kennis met de sporten hardlopen, softbal, judo, lacrosse, klimmen/boulderen, rugby, beachvolleybal, acrogym, fitness en roeien. Ook een excursie naar Werkenrode staat op het programma en we doen jaarlijks mee aan een hardloopwedstrijd (bijvoorbeeld Molenhoeks Makkie of Stevensloop).

Op de SSgN leer je levens redden

Elke week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, meestal gebeurt dit in huiselijke kring. De overlevingskans stijgt tot 60% wanneer er binnen 3 à 4 minuten gestart kan worden met reanimatie.

Daarom biedt de sectie LO, in samenwerking met de Stichting Taskforce QRS uit Nijmegen al een aantal jaren een reanimatiecursus aan voor onze leerlingen in de bovenbouw. Dit initiatief past in de visie van de SSgN en maakt deel uit van het curriculum voor het vak LO.

Gedurende de eerste twee blokken van het schooljaar zetten wij tweemaal een blokuur LO in voor reanimatie en wat daar bij komt kijken. De lessen vallen onder de verantwoordelijkheid van de docent LO die tijdens de lessen wordt ondersteund door een viertal ouderejaars studenten Geneeskunde van de Radboud Universiteit. De lessen zijn speciaal ontworpen voor leerlingen van klas 4 en hoger en zullen niet alleen technisch van aard zijn. Er is ook ruimte voor vragen en onzekerheden omtrent het onderwerp reanimatie.

Taskforce QRS werkt samen met de Nederlandse Hartstichting. Het bedienen van een AED maakt deel uit van de cursus.

Sportoriëntatie examenklassen

In klas 5 havo en 6 vwo volg je een half jaar lang sportoriëntatie en maak je kennis met allerlei disciplines. Zoals padel of mountainbike.
   

Leerlingen 4 havo/vwo BSM op bezoek bij Werkenrode

Bij sporten veronderstellen we als bijna vanzelfsprekend een gezond lijf. Kunnen zien, horen, lopen, en vastpakken wordt door een mens zonder lichamelijke handicap als “normaal” ervaren: we weten niet beter. Het is moeilijk voor te stellen wat het betekent, als je lichaam niet doet wat jij graag zou willen.
Daarom vinden wij het erg 
waardevol om onze leerlingen samen te brengen met leerlingen van hun eigen leeftijd die in hun leven wel te maken hebben met een handicap/beperking.   

Zo gaan wij elk jaar met een groep (BSM 4VWO en alle topsporters) naar Werkenrode School. Onze leerlingen vinden het vooraf vaak erg spannend, maar het mooie is dat de leerlingen van Werkenrode School ontzettend open staan voor onze leerlingen en makkelijk het gesprek aan gaan. 

Tijdens het bezoek wordt er samen gesport en beleven onze leerlingen een vorm van rolstoelhockey, daarna gaan ze met elkaar in kleine groepen in gesprek rond de tafel aan de hand van stellingen.  Een ochtend voor en door leerlingen dus! Waar onze leerlingen altijd erg enthousiast en onder de indruk vandaan komen.    Dinsdag 5 februari bezochten de BSM leerlingen uit 4 havo Werkenrode.

BSM is het examenvak Bewegen, Sport en Maatschappij dat in zowel vwo, havo als mavo kan worden gekozen.

Olympic Moves 2019


Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie die voor en door scholen wordt georganiseerd. Op ruim 100 regionale finales in 16 sporten wordt gestreden om een plek op The School Final, een groot sportfestival vrijdag 7 juni 2019 in Arnhem. Ruim 6.000 finalisten gaan dan de uitdaging met elkaar aan om het kampioenschap voor scholen.  

Op 10 april vonden in Nijmegen de halve finales plaats. Wij deden met een groep van 7 meiden uit de bovenbouw mee aan zaalvoetbal en … we hebben gewonnen! Op naar de grote finale in Arnhem!

Hockey


Op vrijdag 13 april 2018 nam de SSgN deel aan de voorrondes voor het NK schoolhockey. In de categorie Meiden Oud zaten wij in een poule met 4 andere scholen.

 In de eerste wedstrijd (tegen het Beekdal lyceum) kwamen wij al snel op voorsprong. De wedstrijd duurde echter 5 minuten te lang want in de slotfase scoorde Beekdal de gelijkmaker. Tegen het Bonhoeffer College en de NSG hadden wij geen kans. Wij verloren die wedstrijden met 3-0 en 2-0. Tegen het Mondial college speelde de meiden zeer goed. We hadden veel kansen maar konden niet scoren. Nadat het Mondial Collega op voorsprong kwam scoorde wij 5 minuten voor tijd de gelijkmaker. De scheids had echter al gefloten voor een overtreding terwijl (zo zei hij later zelf ook) hij het doelpunt gewoon had moeten goedkeuren. Deze wedstrijd verloren wij helaas dus met 1-0.

We eindigden hierdoor als laatste in de poule en maakten geen kans meer om door te gaan naar de finale dag. Ondanks het feit dat we niet door zijn hebben de meiden het super goed gedaan en was het een zeer gezellige dag. Volgend jaar gaan we voor de finale dag!

Olympic Moves 2018

Woensdag 18 april 2018 zijn zowel de meiden als de heren van het SSgN schoolvolleybalteam 1e geworden bij de voorrondes van Olympic Moves. Hiermee hebben zij zich geplaatst voor het NK volleybal voor scholieren in Papendal op 8 juni.