Antoine Gerrits Award

Vijf leerlingen dingen mee naar de Antoine Gerrits Award 2023. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Vereniging Cultuurprofielscholen. Daarnaast mag ook het publiek stemmen op 3 favorieten.

Je vindt de inzendingen op deze website. Na het stemmen moet je een geldig mailadres invullen. Stemmen kan tot 11 juni, laat je stem niet verloren gaan!

Inzendingen:
  • Lente (blauw druifje)
  • Bliksemflits
  • Dubbele personen
  • Door de bomen het bos zien
  • Significatio Mortis

Junior Fellowship 2023

Wij zijn als school bijzonder trots op Roos Cornelissen en Silke Verhoeven die op 10 juni nipt tweede werden bij de finale van het Junior Fellowship 2023, georganiseerd door het Rijksmuseum.

De auteurs van de 7 beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum en de NTR kregen. De finalisten hebben explainervideo’s (korte uitlegvideo’s) gemaakt over een onderwerp van hun eigen werkstuk. Hiervoor werkten de deelnemers samen met de redactie van NPO Kennis. De video’s verschijnen binnenkort op SchoolTV.

Roos en Silke hebben binnen het M-profiel een weergaloos profielwerkstuk: "DiT iS KUNST, DUS HET KAN" geschreven met een zeer diepgaand onderzoek. Ze hebben onderzoek gedaan naar de ethische grenzen van de kunst, een in onze ogen zeer actueel onderwerp gezien het gepolariseerde landschap in de huidige samenleving. Daarnaast hebben ze het ethische vraagstuk vanuit een kunst analytische visie benaderd en zijn daarbij zeer wetenschappelijk te werk gegaan. Stad en land zijn afgereisd om interviews af te kunnen nemen, ook in weekenden en vakanties zijn ze er actief mee bezig geweest. Hun vraagstelling op het gebied van de ethische grenzen aan kunst is naar ons inzien zeer diepgaand en gevarieerd beantwoord. Ze volgen een leidraad op analytisch niveau van wat de meeste kunstenaars zeggen, deze antwoorden leggen ze naast elkaar en komen tot heldere conclusies. Maar ook zijn ze zelf gegroeid door echt in contact te zijn met mensen in de kunstwereld. (conservatoren, beeldende kunstenaars). Hierdoor konden ze na een tijd hun visie bijstellen en gebruiken bij hun ethisch raamwerk.


Dubbele nominatie PWS 2023

VWO-examenleerlingen Roos en Silke zijn met hun profielwerkstuk voor maar liefst twee nationale prijzen genomineerd.

De Nescioprijs 2023 wordt jaarlijks uitgereikt door de Radboud Universiteit voor een bijzonder werkstuk binnen de domeinen taal, cultuur, geschiedenis, kunst en communicatie. Hier behoren zij tot de beste 8.

Daarnaast heeft het Rijksmuseum Amsterdam uit 90 voorgedragen werkstukken de 4 besten van het vwo geselecteerd, waaronder ook Roos en Silke. Zij dingen mee naar het Junior Fellowship 2023. In 2022 werd deze prijs ook al door twee SSgN-leerlingen gewonnen.

Wij feliciteren Roos en Silke met deze verdiende nominaties!

Winnaars Rijksmuseum Junior Fellowship 2022

Het PWS van Sara Zwijnenberg & Aniek Graafsma is één de drie winnaars van Rijksmuseum Junior Fellowship 2022. Dit is de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk gemaakt door middelbare scholieren. Dit jaar werden 55 werkstukken ingestuurd. Tijdens een feestelijke uitreiking op 12 juni  in het Rijksmuseum werden de winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Astrid Sy.
De winnaars ontvangen een studiebeurs van € 1.500,-. Rijksmuseum Junior Fellowship 2022 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR.

Traineeship
 De auteurs van de tien beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum en de NTR kregen. Dit jaar hebben de finalisten explainers (korte uitlegvideo’s) gemaakt over het onderwerp van hun eigen werkstuk. Hiervoor werkten de deelnemers samen met de redactie van NPO Kennis. De video’s verschijnen binnenkort op SchoolTV.

Rijksmuseum Junior Fellowship
Het Rijksmuseum Junior Fellowship is de prijs voor het beste profielwerkstuk van het Rijksmuseum. Alle scholieren (van vmbo tot vwo) kunnen meedoen door een werkstuk te maken dat een relatie heeft met het museum. Daarmee maken ze kans op een meerdaagse traineeship in het museum én een studiebeurs van 1500 euro. Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir / Rijksmuseum Fonds.