Junior Ambassadors 2020-2021

Als gevolg van corona zijn er dit jaar helaas geen Junior Ambassadors.

Junior Ambassadors 2019-2020

Junior Ambassadors 2018-2019

Even voorstellen: onze nieuwe Junior European Parliament Ambassadors 2018-2019. Drie ervan zijn uitverkoren als International Junior en de overigen zijn benoemd als National Junior. Zij zullen het komend schooljaar onze vertegenwoordigers zijn in Den Haag, Brussel en wellicht Straatsburg en vormen een belangrijke groep in de communicatie met de sectie Internationalisering.

Op 30 oktober presenteerden zij zich aan hun ouders en andere Juniors en moesten die zogeheten 'pitch' geheel in het Engels doen. 

Junior Ambassadors in Brussel 2019

Op woensdag 5 juni was de jaarlijkse excursie van de Junior Ambassadors (JEPA’s) en de Ouderambassadeurs naar het Europees Parlement in Brussel. Een groep van 10 leerlingen en evenveel ouders, onder begeleiding van Wil Willemsen, Anja Berns, Matthijs van Damme en Heyta Melssen voor de foto's.  

Na een rit van ruim drieëneenhalf uur (veel files tussen Antwerpen en Brussel) kon de chauffeur ons afzetten bijna voor de deur van het Parlamentarium, het interactieve bezoekerscentrum van het Europees Parlement. Hier leer je wat het EP zoals doet, hoe de Europese samenwerking is gegroeid, welke lidstaten er zijn en hoe belangrijke beslissingen tot stand komen. Je kunt ook interactief meedoen aan een zitting van het parlement of de dialoog aangaan met Europese burgers. Kortom, leerzaam en leuk om te doen.

Na de lunch, voor leerlingen een patatje of een mac, voor de volwassenen een heerlijk Indiaas buffet in een brasserie tegenover het Parlementsgebouw, was het tijd voor het serieuze werk. In het parlement werden we ontvangen door Francoise Petit, ondanks haar naam een Nederlandse die al 20 jaar in Brussel actief is. Zij was best onder de indruk van de kennis die onze JEPA’s al hadden en kon zodoende afwijken van haar standaardpraatje en ingaan op de vragen van de leerlingen. Over de Brexit natuurlijk, maar ook over de verdeling van de zetels en de verschuiving binnen de verschillende allianties.  

Vervolgens maakten wij kennis met een kersverse Europarlementariër: Kim Sparrentak (29) is sinds vorige maand dankzij voorkeurstemmen MEP voor Groen Links. Uit haar handen ontvingen de JEPA’s hun certificaat. Helaas moest zij meteen door naar een volgende afspraak maar zij heeft beloofd graag een keer op bezoek te komen.   

Als laatste onderdeel stond een bezoek aan de plenaire zaal op het programma. Indrukwekkend groot, bijzonder om op deze plek te zijn die je normaal alleen van tv kent. Er werden dan ook de nodige selfies gemaakt.  

Brussel is een bijzondere belevenis en de leerlingen hebben weer veel opgestoken. En niet alleen de leerlingen, ook voor volwassenen is er genoeg te leren.


Meer foto's zijn te vinden in het album 'Juniors in Brussel 2019' in de linkerkolom.