Voordrachtfestival

Ben jij graag bezig met dans, zang, muziek, theater, beeldende kunst, digitale vormgeving of poëzie? En vind je het leuk om samen een voorstelling te creëren die we op het podium van de Lindenberg mogen tonen? Dan denken wij dat het Voordrachtfestival echt iets voor jou is! Het Voordrachtfestival is een project waaraan meerdere scholen in Nijmegen deelnemen. Iedere school mag een eigen creatieve interpretatie laten zien van een jaarlijks wisselend thema. Het thema is gekoppeld aan de Boekenweek. Vorig jaar was dit bijvoorbeeld het thema 'Ik ben alles'. Bekijk maar eens de aftermovie op de website. Het blijft nog even spannend wat het thema van 2024 gaat zijn, maar we kunnen alvast verklappen dat het Voordrachtfestival begin maart zal plaatsvinden.   

Vanaf de herfstvakantie komen we wekelijks samen om te repeteren voor het Voordrachtfestival, zodat we in maart een spetterende voorstelling op de planken kunnen neerzetten! Misschien vind jij het leuk om mee te denken over het script of lijkt het je gaaf om het decor te maken voor de voorstelling? Het kan ook zijn dat je liever meteen aan de slag gaat met het bedenken van scènes, teksten, gedichten of choreografieën. Het leuke is dat jullie helemaal zelf de voorstelling in elkaar mogen zetten: van de inhoud, zoals muziekstukken, zang en dans, tot aan de aankleding, zoals kostuums en decor. Elke creatieveling kan zijn steentje bijdragen. Lijkt dit je leuk? Meld je dan aan voor de master Voordrachtfestival!  
Docenten: Pjotr Boers, Michelle Mooren en Julia Munsters 

Aftermovie VdF 2023

Voordrachtfestival 2023

Recensie VdF 2023

Voordrachtfestival 2023 – ‘Ik ben alles’ – Recensie SSgN


Het thema van de Boekenweek 2023 was ‘Ik ben alles’. Een thema dat de scholen die meededen veel ruimte bood om er hun eigen interpretatie aan te geven op het podium van de Lindenberg. De SSgN liet tijdens hun moment op 8 maart met een wervelende, veelzijdige voorstelling zien dat ze veel talent in huis hebben, in allerlei disciplines. Wat een lef en zelfverzekerdheid straalden de leerlingen uit op het podium! Een mooi teken dat er een creatieve, positieve en veilige sfeer is op deze school, waarin ruimte is om openlijk jezelf te zijn en je talent te ontplooien.

Bij het begin van de show zaten de spelers verspreid over de zaal, tussen of naast het publiek. Alle spelers liepen vervolgens om de beurt het podium op, waarbij meteen duidelijk werd dat ‘identiteit’ een belangrijk onderdeel was van de uitvoering. Iedere speler stelde zich voor als ‘Chris’: een effectieve manier om de verbondenheid tussen ons als mens in spel om te zetten. Vervolgens ging de voorstelling dan ook op het podium van start.

De optredens van de getalenteerde leerlingen van de SSgN vloeiden naadloos en logisch in elkaar over. De gevoelige nummers die solo of onder begeleiding van live piano gezongen werden afgewisseld met meer theatrale stukken en indrukwekkende choreografieën van de dansers. Ondanks de diversiteit vormden ze een samenhangend geheel, wat een hele prestatie is: zowel van de leerlingen als van het enthousiaste productieteam van bevlogen docenten. Petje af!

Binnen de 45 minuten die de voorstelling duurde werd het publiek meegenomen op een inhoudsvolle en aansprekende reis die barstte van de creatieve energie en speelplezier. De leerlingen kwamen uit alle jaarlagen van de school, van de eerste tot en met de zesde klas. Dit zorgde voor een grote variëteit in leeftijden van de spelers op het podium. Mooi om te zien hoeveel onderlinge steun en waardering de leerlingen voor elkaar toonden, zowel op het podium als in de kleedkamers.

De recensent had het voorrecht om na de voorstelling ook de kleedkamers nog even te mogen betreden. De spelersgroep barstte daar na afloop spontaan uit in gezang, en de onderlinge saamhorigheid was duidelijk voelbaar. Ook de relatie tussen de spelers en de docenten straalde veel positiviteit, vertrouwen en warmte uit. Mooi om te zien!

Na het zien van deze voorstelling werd het de recensent duidelijk dat de SSgN een school is vol talent, dat volop de ruimte krijgt om zich te ontplooien in een ontspannen maar gedreven sfeer. Waar gemotiveerde leerlingen in samenwerking met bevlogen docenten de verschillen tussen jaarlagen en disciplines kunnen overbruggen om tot een prachtige voorstelling voor het Voordrachtfestival te komen. Én ook de school waar de winnares van de affichewedstrijd, Nina Peters, vandaan komt!

Lindenberg op School en Cultuur En School Nijmegen willen de SSgN dan ook hartelijk danken voor hun bijdrage aan het Voordrachtfestival 2023! We kijken nu al uit naar de voorstelling van volgend jaar.

Recensie Voordrachtfestival 2020

Actievoeren, dat is nog niet zo makkelijk. Eerst moet je een doel hebben, vervolgens een werkwijze of strategie en niet te vergeten,...mede actievoerders. In deze tijden van vluchtigheid en entertainment als gevolg van Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter lijkt het dan misschien wel makkelijk om grote groepen mensen te bereiken met je mening maar de vraag is of de socials werkelijk bijdragen aan een gevoel van solidariteit en actiebereidheid door het collectief.  

Gelukkig hebben de leerlingen van de SSgN het handboek actievoeren voor scholieren uit 1970 opgeduikeld waarin nauwgezet wordt beschreven wanneer en hoe je het beste kunt gaan stencilen en pamfletten uit kunt delen. Pamfletten en stencilen? Jawel,pamfletten en stencilen. Wat ook kan natuurlijk is actievoeren op het toneel. De spelers dragen witte overalls die ze naar eigen inzicht versteld en versierd hebben. Met behulp van absurde theaterscenes, zang, dans, een megafoon, een eigentijdse Hans en Grietje en het handboek actievoeren geeft de SSgN een inkijkje in de huidige toestand van rebellie en dwarsdenken in Nederland. Of het daar zo goed mee is gesteld is nog maar de vraag. Spelers laten naast een overvloed van individueel artistiek talent een schrijnende zoektocht zien naar de diepere inhoud van gevleugelde uitspraken en gedichten. De voorstelling beweegt langs beelden van demonstranten maar demonstreert niet. Spelers laten zien wat ze graag willen en verlangen, steken een middelvinger op en hanteren klassiekers als Welterusten Mijnheer de President, maar waar ageren ze tegen? Welke demonstratie is er aan de gang?  

De SSgN biedt in deze voorstelling een spiegel van de huidige tijd. We zien nagenoeg perfecte vertolkingen van teksten en covers van liedjes , originele theaterbeelden en wervelende theaterscenes  maar hoe zit het met de saamhorigheid rondom een maatschappelijk thema? De SSgN zoekt naar een collectief zoals ook de huidige maatschappij op zoek is naar identiteit en de verbinding met gelijkgestemden.    

Hoogtepunt van de show is onder meer de akoestische cover door o.m. Liva Winkel met banjo van ‘I want to break free (Queen)  en de a capella tweestemmige vertolking van ‘Wil u een stekkie van de Fuchsia (Annie M.G. Schmidt) Daarnaast springen de absurdistische theaterscenes eruit door hun soepel spel en humor. Zo is een bessenstruik  een vuilbekkige heks gekleed in een lange jas. Eva Bemelmans valt op door haar expressieve acteerwerk. Pluim ook voor de gezamenlijke voordracht van Oote Oote Boe (J Hanlo) die een lekker tempo, spelplezier en afwisseling bevat. De Muziektheaterklas voegt een frisse combinatie van zang en theater toe aan de voorstelling.  

De SSgN  die in deze show met 20 spelers vrijwel voortdurend op het podium staat, blinkt uit in expressiviteit, vuur en met name muzikaal tekstbegrip. Dit jaar zijn met name de zang (Eva Rennspies, Roosmarie de Wit en de dans (door onder meer Afrika Bonge) van hoge artistieke kwaliteit.  

De SSgN  weet van oudsher hoe je het publiek kunt boeien en interesseren, verrassen en bespelen. Een groep met lef en eigenheid die gezien mag worden als een van de publiekstrekkers van het voordrachtfestival. Goede regie en theaterbeelden. Graag gezien.    

Marjolein Pieks Stichting Poëtisch                                                               

Voordrachtfestival 2020