Foto/film

De SSgN was de eerste middelbare school waar je het kunstvak Film & fotografie (onderdeel van de Beeldende Vakken) kon kiezen. Sindsdien is dit vak heel populair onder leerlingen! Film en fotografie zijn immers bij uitstek de kunstvormen van nu. Ze passen helemaal in de hedendaagse jeugdcultuur met sociale media, waar filmpjes en foto’s niet meer weg te denken zijn. Dagelijks worden er een miljard foto’s gemaakt… Dat alleen al toont het belang aan van deze ‘nieuwe’ vakken. Hoe kunnen jouw foto’s en filmpjes opvallen binnen zo’n overvloed aan beelden?

Vanaf klas 3 kun je dit vak kiezen en vervolgens kijken of je het af wilt sluiten met een eindexamen in de bovenbouw. Dit geldt voor zowel mavo, havo als vwo. In klas 3 heet het vak Beeldend Audiovisueel (bav) en daarna KuFF (Kunst Film & Fotografie).

De kern van het vak is het zelf bedenken en creëren van beelden. Het is geen vakopleiding over cameratechniek, maar het gaat om het (leren) spelen met een foto- en filmcamera en beeldbewerkingsprogramma’s (zoals Photoshop). Als je het als eindexamenvak kiest komt er ook vaktheorie aan te pas. Daarbij leer je kritischer naar zowel eigen werk te kijken als naar andermans werk. Denk aan het werk van klasgenoten, maar ook aan het werk van fotografen en filmmakers van vroeger en nu. Hun visuele intelligentie kan jou inspireren! Het bekijken en analyseren van deze kunstwerken brengt je immers op nieuwe ideeën.

Film en fotografie zijn ook bij uitstek goede middelen om jezelf te presenteren, of het nu voor een uitwisseling is voor buitenlandse gasten, voor een vervolgopleiding, voor je website, voor een baantje of gewoon voor de klas. De vaardigheden die je leert bij dit vak zijn daarom handig voor iedereen, ook als je niet van plan bent er je beroep van te maken. Het vak is voor iedereen nuttig!

Posterwedstrijd

De posterwedstrijd is vorig jaar opnieuw gewonnen door een leerling van de SSgN. Emma de Groot uit 5Hc ontwierp de winnende poster met het thema Rebellen en dwarsdenkers.

Het is dit jaar voor het derde jaar op een rij dat de SSgN de posterwedstrijd heeft gewonnen.

Kleurkronieken, een film van Maud, Micky en JanneFilm gemaakt door Maud, Micky en Janne: Foto & Film-leerlingen van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen. Ze hebben een samenvatting gemaakt van de voorbereiding op de leerlingenexpositie in Museum het Valkhof in maart 2018 De leerlingen uit diverse klassen tekenen en beeldend vormen laten in hun werk (2D en 3D) de oudheid van Nijmegen zien. Daarbij zijn ze geïnspireerd door het werk van Uwe Poth.

Alleen, een film van Stijn Linders

Deze film is gemaakt door Stijn Linders (4Hd) en vertoond op de Jaarsluiting 2016. Daarna is deze film door de stichting 'Stop Pesten' gebruikt bij voorlichting op basisscholen. Stijn zit inmiddels in zijn examenjaar.

Aan het werk voor het Valkhofmuseum

Maud, Mickey en Janne zijn bij het vak foto-film bezig met fotografie, zowel analoog als digitaal. Voor deze ingelijste foto's hebben ze gewerkt met een analoge Hasselblad en daarbij hebben ze bepaalde cameratechnische opdrachten gekregen. De foto's zijn ingelijst en dit is een selectie van hun foto-opdracht.

Vervolgens werden ze gevraagd of ze voor het Valkhofmuseum een kunstfilm wilden maken om te tonen op de leerlingexpositie op 2 maart 2018. Ze zijn naar het museum geweest en hebben gefilmd bij de expositie van Uwe Poth en bij de vaste collectie. Zodra ze voldoende materiaal hebben gaan ze de film editen en bewerken. Maud, Mickey en Janne willen in de toekomst allemaal een opleiding binnen kunsten volgen.