Junior Fellowship 2023

Wij zijn als school bijzonder trots op Roos Cornelissen en Silke Verhoeven die op 10 juni nipt tweede werden bij de finale van het Junior Fellowship 2023, georganiseerd door het Rijksmuseum.

De auteurs van de 7 beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum en de NTR kregen. De finalisten hebben explainervideo’s (korte uitlegvideo’s) gemaakt over een onderwerp van hun eigen werkstuk. Hiervoor werkten de deelnemers samen met de redactie van NPO Kennis. De video’s verschijnen binnenkort op SchoolTV.

Roos en Silke hebben binnen het M-profiel een weergaloos profielwerkstuk: "DiT iS KUNST, DUS HET KAN" geschreven met een zeer diepgaand onderzoek. Ze hebben onderzoek gedaan naar de ethische grenzen van de kunst, een in onze ogen zeer actueel onderwerp gezien het gepolariseerde landschap in de huidige samenleving. Daarnaast hebben ze het ethische vraagstuk vanuit een kunst analytische visie benaderd en zijn daarbij zeer wetenschappelijk te werk gegaan. Stad en land zijn afgereisd om interviews af te kunnen nemen, ook in weekenden en vakanties zijn ze er actief mee bezig geweest. Hun vraagstelling op het gebied van de ethische grenzen aan kunst is naar ons inzien zeer diepgaand en gevarieerd beantwoord. Ze volgen een leidraad op analytisch niveau van wat de meeste kunstenaars zeggen, deze antwoorden leggen ze naast elkaar en komen tot heldere conclusies. Maar ook zijn ze zelf gegroeid door echt in contact te zijn met mensen in de kunstwereld. (conservatoren, beeldende kunstenaars). Hierdoor konden ze na een tijd hun visie bijstellen en gebruiken bij hun ethisch raamwerk.


Eerste plaats KNAW onderwijsprijs 2022

De jury van de jaarlijkse KNAW Onderwijsprijs heeft op 31 mei twaalf winnaars gekozen uit 196 ingezonden werkstukken van vwo-leerlingen. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

De jury was verrast door de hoge kwaliteit dit veertiende jaar, de originele en vaak heel persoonlijke onderwerpen en het doorzettingsvermogen van de leerlingen. De auteurs van de twaalf beste werkstukken winnen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

Op dinsdag 14 juni zijn de prijzen tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis uitgereikt. Dan wordt ook bekend wie binnen elke categorie de eerste, tweede of derde prijs wint. Esmée Jacobs uit 6 vwo won de eerste prijs in het profiel Natuur & gezondheid, met haar werkstuk getiteld: 

De optimale transporttemperatuur voor poppen van drijfmestvliegen

Beschrijving:
Drijfmestvliegen worden ingezet als biologische ongediertebestrijding in varkens- en koeienstallen. De larven van de drijfmestvlieg verorberen de larven van de huisvlieg. Poppen van de drijfmestvlieg worden dan ook commercieel verhandeld. Esmee Jacobs zocht uit wat de ideale transporttemperatuur is voor de deze poppen. Een echte praktijkvraag, die Esmee werd aangereikt door een ondernemer in biologische bestrijdingsmiddelen met wie zij bij toeval in aanraking kwam. Esmee experimenteerde met 10.000 poppen, die nul tot zeven dagen werden bewaard bij zes verschillende temperaturen. Ze keek hoeveel poppen er uitkwamen nadat deze op een gemiddelde ‘staltemperatuur’ van 26 graden werden gebracht. Voor kort transport (tot drie dagen) blijkt 0 graden de beste temperatuur te zijn, voor lang transport (vier tot zes dagen) 8 graden.

De prijsuitreiking op 14 juni is vanaf 13.00 uur digitaal te volgen via de website van de KNAW Onderwijsprijs. De leerlingen ontvangen een geldbedrag als tegemoetkoming in hun eerste collegejaar, de begeleidende docenten ontvangen een oorkonde en de school krijgt een plaquette.

Olympiadetoppers

Esmee uit klas 6Aa (midden) is derde geworden bij de landelijke scheikunde-olympiade. Ze liet daarmee 2197 deelnemers achter zich. Sara (links) en Lynette (rechts) eindigden ook ruim in bovenste helft van het deelnemersveld.

Sara en Esmee deden dit jaar ook mee aan de biologie-olympiade. Daarbij scoorden ze allebei bij de beste 10 procent van Nederland. Esmee had 74 punten voldoende punten om naar de tweede ronde door te stomen, ze stond met haar score 14e van de 6174 deelnemers waarbij de hoogste score 80 was.

Esmee mag met deze resultaten deelnemen aan de tweede ronde van beide olympiades. Ze heeft dus alles in zich om een uiterst succesvolle studie in een natuurwetenschap naar keuze te gaan doen, maar dat is ze niet van plan. Ze heeft haar pijlen gericht op een tiental dansopleidingen. Wij hebben haar nog niet zien dansen, maar als ze daar net zo goed in is als in biologie en scheikunde, zal ze vast worden toegelaten.

Op 23 februari 2022 ontvingen zij deze mooie bos bloemen uit handen van hun docenten biologie en scheikunde.

Winnaars Rijksmuseum Junior Fellowship 2022

Het PWS van Sara Zwijnenberg & Aniek Graafsma is één de drie winnaars van Rijksmuseum Junior Fellowship 2022. Dit is de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk gemaakt door middelbare scholieren. Dit jaar werden 55 werkstukken ingestuurd. Tijdens een feestelijke uitreiking op 12 juni  in het Rijksmuseum werden de winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Astrid Sy.
De winnaars ontvangen een studiebeurs van € 1.500,-. Rijksmuseum Junior Fellowship 2022 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR.

Traineeship
 De auteurs van de tien beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum en de NTR kregen. Dit jaar hebben de finalisten explainers (korte uitlegvideo’s) gemaakt over het onderwerp van hun eigen werkstuk. Hiervoor werkten de deelnemers samen met de redactie van NPO Kennis. De video’s verschijnen binnenkort op SchoolTV.

Rijksmuseum Junior Fellowship
Het Rijksmuseum Junior Fellowship is de prijs voor het beste profielwerkstuk van het Rijksmuseum. Alle scholieren (van vmbo tot vwo) kunnen meedoen door een werkstuk te maken dat een relatie heeft met het museum. Daarmee maken ze kans op een meerdaagse traineeship in het museum én een studiebeurs van 1500 euro. Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir / Rijksmuseum Fonds.

Beste profielwerkstuk

Afgelopen vrijdag 25 maart konden we een vijftal van onze leerlingen in de bloemetjes zetten bij de uitreiking van de Van Melsenprijs bij de Radboud Universiteit.

Lynette en Shanaya sleepten de derde prijs in de wacht voor hun profielwerkstuk over de insectenburger. Esmee hield haar pws over de beste transporttemperatuur voor drijfmestvliegen. En de publieksprijs ging bijna naar Sara en Aniek met hun pws over navigeren met behulp van hemellichamen. Mooie prestatie van onze leerlingen én hun begeleiders natuurlijk.