Modern times 4 mavo 2022

Donderdag 7 april 2022, Theaterzaal SSgN   Acht personages. Acht spelers (hoewel zeven op de presentatiedag, want een was ziek.) Drie locaties.   

Het ziekenhuis
Een paar dagen voor Kerst. Altijd een drukke tijd, al komt Riley, de receptioniste relaxed en neuriënd op. Daar is Dr Willemsen. Hoe is het met je zoon? Ja, goed. En met die van jou? Anastacia en Annabel melden zich bij de balie. Ze zijn gevallen met de fietsen, vanwege een vogel die plotseling langs vloog. Ze mogen zich melden bij de röntgenfotomeneer. Dr Willemsen gaat met pauze. Uitgerekend nu meldt dr Janssen zich ziek en moet Riley de taken overnemen. Lodewijk, haar eerste patiënt – stijlvol gekleed in een rood pak en puntschoenen aan - heeft PTSS, denkt ze. Even googelen. Lucy, die samen met moeder Nina naar het ziekenhuis is gekomen, moet een coronatest ondergaan. Hoewel, Lucy is perfect, dus covid-19 zal het vast niet zijn. Coronatest dus, ja, dat kan Riley. O, toch niet. Gelukkig kan ze de patiënten overzetten naar dr Willemsen, die altijd alles onder controle heeft. Behalve …  

Delimarkt
De middag van Kerstavond. Nina’s supermarkt, waar Anastacia, nog een beetje mank lopend, vakkenvuller is. Annabel komt binnen, maar Anastacia heeft weinig tijd. En wie loopt daar, supergestrest aan het bellen … is dat dr Willemsen? O, huwelijksperikelen. Ineens staat Lodewijk voor haar neus. Ja, ze kennen elkaar uit het ziekenhuis, maar ook van … First Dates! Lucy op. Inderdaad geen covid-19. Zij en Anastacia ontdekken dat Annabel aan het eten en drinken is zonder de producten te betalen. Nina komt erbij. Anastacia had beter moeten opletten. Deze dame krijgt er genoeg van en zegt per direct haar baantje op. Haar nieuwe club opent toch bijna. Lucy gaat met haar mee. Annabel kan de aangebroken boodschappen niet betalen en Nina vindt dat ze dan maar moet vakkenvullen. Riley op. Nina herkent haar van het ziekenhuis, maar heeft het bosje bloemen dat Riley stuurde geaccepteerd.  

La Buona Notte, de nieuwe ondergrondse club van Anastacia
Ze nam het pand van haar ouders over. Ze is er klaar voor. Lucy perfectioneert de zitjes nog even. Gooi de tent maar open. Nina is toch gekomen. Best nieuwsgierig wat Anastacia ervan gemaakt heeft. Annabel is jaloers. Dr Willemsen komt bellend op. Weer haar man aan de lijn. Lodewijk maakt zijn entree, wederom in stijl. Eenmaal binnen reageert hij plotseling zwaaiend met een zwaard vanuit zijn PTSS op een vechtgeluidje van een spelletje dat Lucy Anastacia laat zien op haar mobiel. Meneer, geen wapens hier. Dan is de rust wedergekeerd. Riley is onder de indruk van de nieuwe uitgaansgelegenheid. Anastacia, speech! Ze bedankt haar ouders voor deze kans. Mensen, geniet ervan. Merry Christmas! Vervolgens barst het feest los en eindigen Riley en Lodewijk onder de mistletoe … Black-out.  

Modern Times is ontstaan vanuit speloefeningen en improvisaties. De personages staan voor kleine en grotere uitdagingen in deze moderne tijd, net als de spelers. Extra complimenten voor deze leerlingen voor hun creativiteit, humor, meedenken en doorzettingsvermogen.  
Spel: Afrika, Anissa, Luís, Lisa, Nikki, Rana, Sabika & Sahara
Begeleiding en regie: Mariët
Techniek: Willem & Laura      

Perfect! 6 vwo 31 maart 2022

Game over! 5 havo 2022

Een trailer gespeeld door leerlingen Drama 5 havo van de SSgN tijdens de 6e editie van het Oosterlicht festival in Nijmegen Oost op 19 en 20 maart.

Een kijkje nemen achter die deur waarvan u nooit wist wat erachter zat of verdwalen in steegjes waarvan u niet eens wist dat ze bestonden. Onder begeleiding van een gids maakt het publiek op de meest verborgen plekken van Nijmegen Oost kennis met theater, dans en zang.

De locatie bij onze leerlingen was een prachtig oud landhuis aan de Berg en Dalseweg. Het begon klokslag 20.00uur en het publiek werd verwelkomd door een vlogster.  Zij is op zoek naar spanning en heeft vage dingen gehoord over dit huis. Ze nodigt het publiek uit om mee naar binnen te komen.

In de hal wordt het publiek verrast door vreemde figuren in witte pakken, rode t-shirts en rode lippen die het publiek leeg en emotieloos, lijkt het,  aankijken. Wie zijn ze? Ze zijn op de trap bezig met hun ochtend ritueel. Het blijkt om een heropvoedings instelling te gaan met duistere praktijken en al gauw blijkt dat hen begeleiders, strak in het pak, niet erg joviaal zijn en alleen communiceren via commando’s en hen onder bedwang houden met snoepjes???

Ze verdwijnen naar een andere kamer en de vlogster neemt het publiek mee naar de woonkamer. Langzaam worden daar de schuifdeuren opengeschoven  en zien we de bewoners aan het werk. Dan ontrolt zich de ene situatie naar de andere; het uitdelen van de ergste straf, het eetritueel, het krijgen van snoepjes, het voicemailbericht, het resetten van een bewoner, het uitzoeken van een nieuwe bewoner uit het publiek en het drukken op de rode knop. Fataal…GAME OVER. Het geheel word afgesloten door de vlogster die het publiek uitnodigt voor part 2 en om haar te volgen natuurlijk.

En dat allemaal in 12 minuten, 5x gespeeld op zaterdagavond en 5x op zondagmiddag telkens aan een nieuw publiek! Het publiek was verrast en onze leerlingen werden bedolven onder de complimenten. Knap om te zien hoe ze telkens weer de juiste focus en spanning hadden in hun spel en mooi hoe ze na afloop het publiek te woord stonden bij het nagesprek en de borrel. Dit smaakt naar meer.

Leerlingen: Nica van Woerkom, Eva Bemelmans, Lara Boermans , Fynn van Dorsselaer, Cheynne Arnts, Gwen Faasen,  Rihab Ben Yahya, Shayen Buvelot, Anouk Hendriks, Loek de Bever, Ilayda Gencal, Timucin Polat.
Docent Marianne Hermans
Foto’s binnenkort te zien op www.oosterlicht-theatertour.nl  

Dramalessen op de SSgN

In de dramalessen ga je veel (toneel)spelen, zelf verzinnen (improviseren), samenwerken, samenspelen, fantaseren en nog veel meer. Hier kun je een heleboel van leren zoals jezelf presenteren, leren concentreren, vormgeven aan emoties, gebruikmaken van non-verbale en verbale uitdrukkingsmogelijkheden en het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Drama is actie is doen. Leren door middel van DOEN!

In de eerste en tweede klas krijgt iedereen 1 uur drama in de week. De les start met een warming-up, vervolgens krijg je opdrachten, individueel of in kleine groepjes, en op het einde van de les wordt er vaak gepresenteerd voor de klas.

Vanaf klas 3 is drama een van de creatieve vakken waar leerlingen uit kunnen kiezen. De onderdelen uit de eerste en de tweede klas komen in de derde allemaal weer terug, maar er wordt gewerkt aan verdieping. Het accent ligt op jij als speler, maar ook op jij als maker. Eigen inbreng, creativiteit en zelfstandig werken zijn heel belangrijk. Dit vraagt om een actieve en betrokken werkhouding tijdens de les.

In de bovenbouw kun je drama kiezen als examenvak, zowel op mavo-, havo- als vwo-niveau. In het laatste jaar werk je met de groep aan de eindopdracht, een voorstelling, die gespeeld wordt voor publiek. Naast de lessen staan ook uitstapjes op het programma, zoals een bezoek aan een toneelvoorstelling.  

13 april 2021: havo 5 speelt Camping Zonneschijn

8 april 2021: mavo 4 speelt De apartelingen

Examen 2020

Zoeken Tags 

Examen 2017

Zoeken Tags 

15 april 2021: vwo 6: Control On Female Instant Desire - 19

Examen 2019

Zoeken Tags 

Examen 2018

Zoeken Tags