Wat is een studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck, of ‘matching’ is een manier om te controleren of de opleiding waar jij je voor hebt aangemeld wel écht bij je past. De check kan verschillende vormen hebben: een toets, een vragenlijst, een persoonlijk gesprek of een proefcollege. Het gaat erom dat jij erachter komt of er een match is tussen jou en de opleiding.  

Nadat je aan de studiekeuzecheck hebt deelgenomen, krijg je een advies. Is het advies positief, dan past dat de opleiding bij je en zul je hem waarschijnlijk succesvol afronden. Krijg je een negatief advies, dan denkt men dat de opleiding niet goed bij je past en is de kans aanwezig dat je vroegtijdig stopt.

Wanneer je je vóór 1 mei voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend. Bij een negatief advies mag je dan toch met de opleiding starten. Het is dan wel verstandig om nog eens goed na te denken of de opleiding de juiste keuze is. Heb je je na 1 mei pas voor het eerst bij een opleiding aangemeld? Dan is het advies van de onderwijsinstelling wel bindend en kun je niet aan de opleiding beginnen.  

Er zijn opleidingen zonder studiekeuzecheck maar met een selectieprocedure, zoals numerus fixusopleidingen, kunstopleidingen of kleinschalig intensieve opleidingen.  

Bij particuliere opleidingen heb je geen recht op een studiekeuzecheck. Sommige particuliere opleidingen bieden wel een check aan. Controleer altijd bij de onderwijsinstelling zelf of ze een studiekeuzecheck aanbieden en wat de voorwaarden zijn.

Tip

Als je je aanmeldt voor een opleiding, zoek dan vast uit wanneer de studiekeuzecheck plaatsvindt. Zo kun je hier rekening mee houden,  bijvoorbeeld bij het boeken van een vakantie. Als deelname verplicht is moet je vaak een goede reden hebben om niet aanwezig te zijn. Een vakantie is dat meestal niet.