Maak je eigen Art Journal

Een ‘art journal’, of een ‘junk journal’, wat is dat nou precies? Het is een boek(je) gemaakt van verschillende materialen, vooral allerlei soorten papier en karton. Elke denkbare stijl, media en technieken kunnen worden gebruikt om de pagina’s te vullen. Je kunt werken met alleen beeld (dus met verf, foto’s, pagina’s uit oude boeken, stickers, washi, glitter, papier in alle soorten en maten, etc) maar je kunt er ook tekst in verwerken (dagboekschrijfsels, gedichten, songteksten, etc). Hoe het ‘art journal’ eruit ziet is voor iedereen verschillend en eigenlijk kan alles! Je kunt alle materialen gebruiken die je maar wilt. Je kunt gebruik maken van verpakkingsmateriaal, enveloppen of oude boeken. Het maakt eigenlijk niet uit wat je gebruikt, want het is jouw ‘art journal’. Sommigen denken misschien aan bullet journaling maar ‘art journaling’ is veel ‘rommeliger’ en (dus) creatiever!

Wat gaan we doen? Ik ga je allerlei verschillende technieken laten zien om zelf een ‘art journal’ te kunnen maken:

  • collages maken; hoe maak je een mooie compositie en waar vind je geschikte afbeeldingen?
  • hoe beslis je op welk formaat je gaat werken? 
  • werken met (oud) papier, gesso en stempels om achtergronden te maken 
  • werken met tags, pockets, embellishments, scraps, decoupage, die cutting ... 
  • en nog veel meer! 

Er is online heel veel te vinden over art journaling, junk journaling, collages maken, scrapbooking en gluebooking. Op social media is het erg populair; als je het leuk vindt help ik je om je vorderingen in je werk bij te houden en eventueel op social media te plaatsen. Maar dit hoeft niet natuurlijk! Al enthousiast? Eigenlijk kun je het beter bekijken dan erover lezen. Je kunt mijn werk op social media vinden en wel hier: https://www.instagram.com/pmimmy69/ https://www.tiktok.com/@pmimmy69

Deze plusklas is geschikt voor leerlingen uit de onder- en de bovenbouw. Er is ruimte om in groepjes te werken en veel van elkaar te leren. Aan het eind van het jaar heb je je eigen art journal gemaakt! 
Docent: Katja de Jong