Utgelicht

Op deze pagina vind je een overzicht van bijzondere prestaties of interessante gebeurtenissen op het gebied van kennis en wetenschap.

Wetenschap in beeld

Project Micro:bits

Sinds het schooljaar 2017-2018 zet de SSgN bij natuurkundelessen in de onderbouw structureel Micro:bits in. Micro:bits zijn kleine computertjes die voor allerlei zaken geprogrammeerd kunnen worden. Aangezien er nauwelijks nog plekken zijn waar ICT geen rol speelt en leerlingen moeten worden getraind op ‘21st Century Skills’ zijn deze computers een mooi hulpmiddel. 

Inmiddels zijn wij een samenwerkingsproject gestart met chipfabrikant NXP, die naast onze zelf aangeschafte Micro:bits een aantal computertjes in bruikleen geeft. Ook verzorgt NXP de technische en praktische ondersteuning. Het project wordt geleid door onze eigen docent Natuurkunde Daniël Schijns en TOA Ruud Pikkemaat.  

De Micro:bits worden in de onderbouw ingezet bij het bètaproject, tijdens de Jenaweeksluiting en als Masterclass tijdens de Opmaaturen. Het doel is dat leerlingen ‘computional thinking’ ontwikkelen waarmee ze later ook op de arbeidsmarkt een betere kans hebben en wie weet, zelf terechtkomen bij een bedrijf als NXP.  Onze leerlingen kunnen dankzij hun opgedane kennis technische oplossingen bedenken voor vraagstukken waarmee bedrijven en maatschappelijke organisaties te maken krijgen.

Project SpaceRaceDonderdag 10 januari 2019 is het Project SpaceRace van start gegaan! Een nieuwe invulling voor de vrije NLT-module in klas 4 vwo. Bijzonder is dat deze NLT-module afgelopen jaar hier op de SSgN is ontwikkeld samen met Bas van Heumen uit klas 6 vwo   

In deze module treden leerlingen in de voetsporen van helden als Neil Armstrong, John Glenn en Elon Musk: ze leren hoe ze raketten bouwen, ruimtevaart bedrijven, met als ultieme doel een landing op de Maan.   De leerlingen spelen 5 weken lang, in groepjes van 3, het computerspel Kerbal Space Program. Met elkaar, én tegen elkaar, werken de leerlingen samen om het ultieme doel na te jagen: de andere teams verslaan in een échte SpaceRace naar de maan! De groepsleden hebben verschillende taken: Er is een piloot die de raketten bouwt/bestuurt; een journalist die tips&tricks zoekt voor de piloot en spioneert bij concurrerende teams; en een commandant die doelen stelt, coördineert en zijn teamleden in het gareel houdt.  

We zijn ontzettend benieuwd welke uitdagingen en oplossingen de leerlingen tegen gaan komen. Vrijdag 8 februari het 7e en 8e uur zal de afsluitende SpaceRace plaatsvinden in lokaal 2C3. De hoofdprijs? De eer, en een 10.

PUC of Science

Nieuws over het PUC of Science vind je op deze pagina.

Grootste kristal

Op 17 januari 2019 hebben de leerlingen van klas 5 vwo-NLT de jaarlijkse NLT Kristalgroeiwedstrijd gewonnen. Met hun inzending versloegen ze de concurrerende vijf scholen. 

Vijf weken lang hebben de leelringen met elkaar, en tegen elkaar, een kaliumdifosfaat-kristal laten groeien: van microscopische afmetingen tot een fors kristal. 

Hoewel géén geneeskrachtige eigenschappen bevat dit kristal wel veel zorg en aandacht van Lars en Wouter (5Ab) in wiens bekerglas het gegroeid is.