European stories

Stage in Brussel, november 2018

Op uitnodiging van ALDE (Alliance of Liberals en Democrats for Europe) mogen twee leerlingen van de SSgN een week meelopen in het Europees Parlement. Gedurende een intensief programma van maandag 26 t/m vrijdag 30 november leren zij het werk van het Europees Parlement van binnenuit kennen. In totaal zijn 20 leerlingen uit 12 Europese landen aanwezig. Vanuit Nederland zijn dit Manouk Jacobs en Dirkje de Bruijn uit 5 vwo.   

Moe, vol van indrukken en een heel stuk wijzer kwamen ze thuis na een week te zijn ondergedompeld in de Europese politiek. Samen met nog 18 jongeren uit tien Noord-Europese landen volgden zij een intensief programma waarin onder andere mensenrechten, fakenews en democratie werden uitgediept.   

Zij bezochten het Europees Parlement, het hoofdkantoor van Facebook en verkenden de stad Brussel. Zij spraken met Europarlementariërs, vertegenwoordigers van ngo’s en internationale journalisten. Ook woonden zij een vergadering van ALDE bij en deden zij een rollenspel in het Parlementarium.  

Desgevraagd verklaarden zij dat het mooiste van deze week was: het contact met mensen uit verschillende landen en met diverse achtergronden. De hele groep verbleef een week lang samen in een hotel, waarbij de verschillende nationaliteiten waren gemixt en bij elkaar op de kamer sliepen. Heel intensief contact dus; ook tijdens het ontbijt, de lunch en bij het avondeten was er uitgebreid gelegenheid om elkaar te leren kennen. Manouk en Dirkje verwonderden zich over het verschil in mentaliteit en cultuur tussen de diverse landen, maar ook de overeenkomsten.   

Kortom, een prachtige ervaring die ze hun leven lang niet zullen vergeten. Wij zijn als school in elk geval blij en trots dat wij onze leerlingen dit kunnen bieden.
Media
  • Wandeling door Brussel
  • 181030-StageBrussel2018
  • De groep voor het Parlementsgebouw
  • Groepsfoto met Europarlementariers
  • MEP Sophie in t Veld
  • Op bezoek bij Facebook
  • Plenaire zaal Brussel