European stories

Leerlingen SSgN eregast bij Burgemeester Ien Daleslezing

Op vrijdagavond 31 januari 2020 verzorgt de voorzitter van het Nationaal Comité 4 & 5 mei en oud-voorzitter van de Tweede Kamer mevrouw Gerdi Verbeet de drieëntwintigste Burgemeester Ien Daleslezing in het stadhuis van Nijmegen. Voorafgaand aan haar lezing wordt zij geïnterviewd door negen leerlingen van de SSgN. Zij zullen haar bevragen over Artikel 1 van de Grondwet. 

De lezing laat elk jaar prominenten uit de samenleving aan het woord, onder andere documentairemaker Sinan Can die vorig jaar de College Tour op de SSgN verzorgde. De aan de lezing verbonden prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de emancipatie van minderheden. De winnaar wordt op de avond zelf bekend gemaakt. 

De lezing en de prijs zijn genoemd naar de voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen (1931-1994). Zij maakte zich sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en –wetgeving, zoals verwoord in Artikel 1: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”  

Als openbare middelbare school, met leerlingen vanuit alle culturen binnen onze samenleving en binnen de gemeente Nijmegen maken wij ons sterk voor het naleven van dit belangrijke artikel. Leerlingen van de SSgN met verschillende achtergronden en uit diverse culturen ontmoeten elkaar in een natuurlijke omgeving en leren daardoor van en met elkaar. Burgerschap op de SSgN is geen lesje, maar dagelijkse praktijk. Vandaar dat de leerlingen die deze twee avonden meemaken, dit van harte en vanuit hun eigen intrinsieke motivatie doen. 
Media
  • 200126-herdenking_6026