Utgelicht

Op deze pagina vind je een overzicht van bijzondere prestaties of interessante gebeurtenissen op het gebied van kennis en wetenschap.

Meer nieuws over activiteiten vind je  op deze pagina.

Nominatie Van Melsenprijs 2019

Het profielwerkstuk van Bas van Heumen en Fouad Lamsettef, beiden 6Ab, was genomineerd voor de landelijke Van Melsenprijs. Uit de inzending van 300 werkstukken werden de 10 beste geselecteerd en op vrijdag 30 maart gepresenteerd op de Radboud Universiteit.  

De titel van het PWS is Kosmische straling vanuit een andere hoek, en zij werden begeleid door René van de Veerdonk en Karin van de Meeberg. Tijdens de voorselectie en in de strijd om de publieksprijs presenteerde elke groep in een eigen kraampje het onderzoek, ondersteund door een posterpresentatie. Bas en Fouad vertelden zeer kundig en verdienden bij de publieksstemming de vijfde plaats.  

Het werkstuk bestond uit een gedegen onderzoek naar de optimale waarnemingsrichting van de kosmische straling. Zij verzamelden op zeer originele en doeltreffende wijze een enorme bulk aan data die zij vervolgens op zeer wetenschappelijk niveau wiskundig hebben verwerkt om tot valide uitspraken te komen. De begeleider van de Universiteit noemde deze data-verwerking al expliciet vanwege het hoge niveau. Bas en Fouad hebben zeer gepassioneerd, gedegen en secuur gewerkt. Ook al hebben zij niet gewonnen, een nominatie is eigenlijk al winst. 

Bèta is leuk

Tijdens de projectweek (14 t/m 18 januari 2019) maken de leerlingen kennis met alle facetten van de bètawetenschappen: biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde. Zij gaan actief aan de slag als heuse professoren aan de slag om snoepjes en zeep te maken en robots te programmeren, maar leren ook van alles over het heelal en de wereld om ons heen. En vooral leren zij dat bètavakken leuk zijn om te doen, niet moeilijk en dat bèta eigenlijk overal is.

Om te bewijzen hoe leuk wiskunde kan zijn, namen op 21 maart 2019 maar liefst 84 leerlingen  uit klas 1 en 2 vrijwillig deel aan de Wereldwijde Wiskundewedstrijd Kangoeroe. Twee uur lang mochten zij zich buigen over de meest uitdagende en leuke puzzels en hersenkrakers. De honderd beste leerlingen uit het hele land worden geselecteerd voor deelname aan de Junior Wiskunde Olympiade op 13 september.

Project Micro:bits

Sinds het schooljaar 2017-2018 zet de SSgN bij natuurkundelessen in de onderbouw structureel Micro:bits in. Micro:bits zijn kleine computertjes die voor allerlei zaken geprogrammeerd kunnen worden. Aangezien er nauwelijks nog plekken zijn waar ICT geen rol speelt en leerlingen moeten worden getraind op ‘21st Century Skills’ zijn deze computers een mooi hulpmiddel. 

Inmiddels zijn wij een samenwerkingsproject gestart met chipfabrikant NXP, die naast onze zelf aangeschafte Micro:bits een aantal computertjes in bruikleen geeft. Ook verzorgt NXP de technische en praktische ondersteuning. Het project wordt geleid door onze eigen docent Natuurkunde Daniël Schijns en TOA Ruud Pikkemaat.  

De Micro:bits worden dit jaar in de onderbouw ingezet bij het bètaproject, tijdens de Jenaweeksluiting en als Masterclass tijdens de Opmaaturen. Het doel is dat leerlingen ‘computional thinking’ ontwikkelen waarmee ze later ook op de arbeidsmarkt een betere kans hebben en wie weet, zelf terechtkomen bij een bedrijf als NXP.  

Met dit project sluiten we ook aan bij de Green Capital Challenges die dit jaar in Nijmegen worden gehouden. Onze leerlingen kunnen daarbij dankzij hun opgedane kennis technische oplossingen bedenken voor vraagstukken waarmee bedrijven en maatschappelijke organisaties te maken krijgen.

Project SpaceRaceDonderdag 10 januari 2019 is het Project SpaceRace van start gegaan! Een nieuwe invulling voor de vrije NLT-module in klas 4 vwo. Bijzonder is dat deze NLT-module afgelopen jaar hier op de SSgN is ontwikkeld samen met Bas van Heumen uit klas 6 vwo   

In deze module treden leerlingen in de voetsporen van helden als Neil Armstrong, John Glenn en Elon Musk: ze leren hoe ze raketten bouwen, ruimtevaart bedrijven, met als ultieme doel een landing op de Maan.   De leerlingen spelen 5 weken lang, in groepjes van 3, het computerspel Kerbal Space Program. Met elkaar, én tegen elkaar, werken de leerlingen samen om het ultieme doel na te jagen: de andere teams verslaan in een échte SpaceRace naar de maan! De groepsleden hebben verschillende taken: Er is een piloot die de raketten bouwt/bestuurt; een journalist die tips&tricks zoekt voor de piloot en spioneert bij concurrerende teams; en een commandant die doelen stelt, coördineert en zijn teamleden in het gareel houdt.  

We zijn ontzettend benieuwd welke uitdagingen en oplossingen de leerlingen tegen gaan komen. Vrijdag 8 februari het 7e en 8e uur zal de afsluitende SpaceRace plaatsvinden in lokaal 2C3. De hoofdprijs? De eer, en een 10.

Wiskundetoernooi

29 september 2017

Twee teams van de SSgN namen deel aan het wiskundetoernooi op de Radboud Universiteit. Honderd teams uit heel Nederland bogen zich over verschillende wiskundeopgaven. Gelijktijdig wordt dit toernooi ook in Leuven (België) en Bonn (Duitsland gehouden). Het team 5 vwo stond onder leiding van Karin van de Meeberg, het team 6 vwo werd begeleid door Luuk Verhoeven. Uiteindelijk veroverden zij de 22e plaats en waren daarmee van alle scholen uit de omgeving van Nijmegen op één na de beste. Daarbij moet worden opgemerkt dat de leerlingen zich niet op dit toernooi hadden voorbereid.

PUC of Science

Nieuws over het PUC of Science vind je op deze pagina.

Essaywedstrijd

16 juni 2017

Maar liefst 507 deelnemers van 25 scholen uit het hele land namen deel aan de Essaywedstrijd voor 5 vwo, georganiseerd door het Pre-University College of Humanities van de Radboud Universiteit. Femke Langhout (5Ab) werd door drie vakkundige jury's geselecteerd bij de tien beste, waardoor zij met haar docent Ricardo Walinski naar de prijsuitreiking op Huize Heyendaal mocht. 

Femke ontving de tweede prijs. Een lovend juryrapport, waarin haar Socratische vaardigheden werden toegedicht, viel haar ten deel. Femke won met haar prestatie een stapel boekenbonnen, een wildcard voor het prestigieuze Honours-programma van de RU en een prachtige bos bloemen.

Grootste kristal

Op 17 januari 2019 hebben de leerlingen van klas 5 vwo-NLT de jaarlijkse NLT Kristalgroeiwedstrijd gewonnen. Met hun inzending versloegen ze de concurrerende vijf scholen. 

Vijf weken lang hebben de leelringen met elkaar, en tegen elkaar, een kaliumdifosfaat-kristal laten groeien: van microscopische afmetingen tot een fors kristal. 

Hoewel géén geneeskrachtige eigenschappen bevat dit kristal wel veel zorg en aandacht van Lars en Wouter (5Ab) in wiens bekerglas het gegroeid is.

Nominatie van Melsenprijs 2018

Twee leerlingen van de SSgN (6 vwo) zijn genomineerd voor de Van Melsenprijs. Deze prijs wordt toegekend aan het beste profielwerkstuk voor N-profielen. Meer dan honderd inzendingen vanuit het hele land zijn beoordeeld door het PUC of Science van de Radboud Universiteit en daaruit zijn 10 profielstukken als beste genomineerd.  

Een van die pws is ‘Erfelijk belast: de ziekte van Huntingdon’ door Cizanne Donker en Anne Claus uit 6Ab onder begeleiding van Paul Peters (biologie) en Jarno Verhoofstad (scheikunde). Een fantastische prestatie. Afgelopen donderdag, 29 maart, presenteerden de genomineerden hun profielwerkstuk op de Radboud Universiteit.  

Het pws van Anne en Cizanne was een zeer doorwrocht profielwerkstuk met diepe theoretische achtergronden. Hun experiment hebben ze op de Radboud UMC gedaan, en daar hebben ze het proces van dna ‘knippen’ van begin tot einde mee mogen maken. Gezien de gevoeligheid van dit materiaal mochten ze het niet zelf doen, je werkt immers met menselijk (dna) materiaal van levende mensen.   De SSgN is trots op beide meiden.