Wat doen de decanen?

Decanen kunnen je helpen met het maken van keuzes voor een profiel en een vervolgopleiding. De decanen hebben boeken, tests en overzichten over de mogelijkheden. In de bibliotheek kun je het nodige vinden en vergeet internet niet. 

Waar?

De decanenkamer zit op de eerste verdieping; 1.31. Naast de deur staat een kast met flyers van diverse opleidingen. Op de prikborden bij de decanenkamer hangt informatie over bijvoorbeeld open dagen.

Een afspraak maken met één van de decanen kan via de receptie van school. Je ouders zijn van harte welkom om mee te komen. Ook kun je met een korte vraag even binnen komen lopen bij de decanenkamer.

Hoe?

De SSgN heeft een systeem van geïntegreerde studiebegeleiding. Dat betekent dat mentoren en decanen de leerlingen begeleiden bij het maken van verantwoorde/doordachte keuzes. Dit komt gedurende je schoolperiode regelmatig terug. In de onderbouw wordt in het mentoruur veel aandacht besteed aan de oriëntatie op profielen en het onderzoek naar wie je bent, wat je leuk vindt en wat je goed kunt. In de bovenbouw word je veel meer individueel begeleid. 

Met welke keuzes krijg jij als leerling te maken?

Klas 2: ga ik verder in de mavo, of in de havo/vwo-stroom?
Klas 3: welk profiel en welke vakken kies ik volgend jaar?
Klas 4 mavo: ga ik een MBO-opleiding volgen, en welke dan? Wat kun je daarmee worden? Of wil en kan ik naar de havo?
Klas 5 havo: ga ik een MBO- of een HBO-opleiding volgen? Wat kan ik en wat wil ik worden? Of wil en kan ik naar het vwo? Wil ik een tussenjaar en wat ga ik dan doen?
Klas 6 vwo: ga ik een HBO-opleiding volgen of wil ik naar de Universiteit? Welke opleiding zou ik willen en kunnen doen? Wil ik een tussenjaar en wat ga ik dan doen?

De decanen kunnen jou helpen op al deze vragen een antwoord te vinden. Onderaan deze pagina vind je een blokje met interessante links over vervolgopleidingen.

Handige links

alle opleidingen

HBO/universiteit

MBO/HBO

  • Youchooz: opleidingen voor beroepen in zorg, welzijn of sport
  • Kiesmbo.nl: ove rmbo-opleidingen en passende beroepen

Online hulp bij studiekeuze

Ouders en leerlingen kunnen hier allerlei online voorlichtingen bijwonen.

Open Dagen

Studielink

Op studielink vind je alle informatie over het inschrijfproces bij hogescholen en universiteiten, over studiefinanciering etc. Om met studielink te kunnen werken heb je een DigiD nodig. In dit stappenplan vind je meer informatie.